Hoi!
Jolan hier.

Alles goed?

Ik stel me voor dat je druk bent.
Met je eigen thuiswerk.
Met het huiswerk van je kinderen.
Met je kinderen.

Het geeft niet.
Het hoort er een beetje bij.
Als je je kinderen thuis hebt en ze thuis onderwijs ontvangen.

Mag ik je wat tips geven?
Ja?
Fijn!

Mijn tips voor jou zijn:
1. Laat je niet gek maken! Die staat toch wel met stip op 1.
2. Je kinderen zullen niet ineens jaren achter komen te lopen als ze een paar weken geen onderwijs krijgen zoals ze dat op school gewend zijn. Sterker nog, de kans is groot dat ze uiteindelijk uit zichzelf gaan leren. Dát zijn ze nu verleerd.
3. Scholen weten ook niet goed wat ze doen, of hoe ze ‘het’ moeten doen. Het kan dus zijn dat ze proberen een dagplanning voor je kind (èn dus voor jou en je gezin) te maken. Spreek ze daar gerust op aan. Het is namelijk niet nodig, dat kun je als ouder heel goed zelf, invulling geven aan jullie dag. Wat je wel nodig hebt is lesmateriaal en een globale indeling van wanneer wat geleerd of gemaakt moet zijn.
4. Maak er vooral géén strijd van!! Strijd is funest. Het verpest de sfeer en blokkeert iedereen. Werken of huiswerk maken kun je dan wel vergeten. Hou het leuk, maak er een wedstrijdje van of plan (korte) tijdsblokken waarin jullie met z’n allen serieus aan het werk zijn, wat maar voor jullie gezin werkt. (tip: Pomodoro timer in de playstore)
5. Plan ook vooral tijd in voor jullie samen. Speel een spelletje, maak een puzzel, kleur, kook, spring, dans.
6. Maak deze periode memorabel. Een situatie als deze komt niet vaak voor. Het zal de geschiedenisboeken in gaan. Dus maak het memorabel, zorg dat je kinderen later kunnen zeggen “het was best spannend, maar mijn ouders deden zulke leuke dingen met/voor ons dat we het nooit zullen vergeten en ons geen zorgen maakten.”
7. Vergeet niet voor jezelf te zorgen. Sluit je af en toe even een uurtje op in je slaapkamer of neem een extra lange douche.. Je verdient het!
8. Kook samen het avondeten (begin op tijd, het duurt langer met de ‘hulp’ van kinderen 😉
9. Wees niet bang om je kinderen op tijd naar hun kamer te sturen met een leesboek of kleurboek, zo kunnen jij en je partner nog even wat tijd onderling hebben.
10. Wees aardig voor elkaar. Langere tijd samen in 1 ruimte gaat vroeger of later wat frictie opleveren. Kinderen kunnen dat nog niet ‘controleren’. Jij als volwassene wel.
Herken het, erken het, benoem het. Praat het, rustig, uit.